Változnak a vasúti vizsgák megnevezései

2024. július 04. csütörtök

2024. július 10-ét követően a vasúti hatóság új struktúra szerint állapítja meg a Vasúti Vizsgaközpont hatáskörébe tartozó vizsgák megnevezését. Ennek megfelelően valamennyi vasúti vizsga megnevezése megváltozik – két ütemben.

Első körben (2024. július 10-étől) a helyi, városi és elővárosi pályahálózatokhoz kapcsolódó valamennyi vizsga megnevezése; valamint néhány, a MÁV és SCVPSZU utasításrendszerhez kapcsolódó vizsga megnevezése változik. Több, a rendelet módosításához kapcsolódó új vizsga is megjelenik a VSZER Függelékek között, kérjük partnereinket, hogy július 10-étől az érintett alap-, átképző alap-, eltérés alap- és időszakos vizsgák bejelentésekor már az új megnevezéseket alkalmazzák! A Vizsgaközpont a régi megnevezésekkel bejelentést a fenti dátumot követően nem fogad be.

Az első ütemben megváltozó vizsgamegnevezések szűrhető táblázata ITT érhető el.

Második ütemben (2024. augusztus 1-jétől) az előzőekben nem érintett, valamennyi vizsga megnevezése megváltozik. Kérjük partnereinket, hogy augusztus 1-jétől a vizsgák bejelentése során kizárólag az új megnevezéseket alkalmazzák!

A második ütemben változó vizsgamegnevezések szűrhető táblázata ITT érhető el.

Augusztus 1-jétől az alábbi alapvizsgák írásbeli vizsgatevékenysége számítógépes tesztként valósul meg:

  • a MÁV Zrt. Utasítás az ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel történő közlekedésre című utasításhoz kapcsolódó infrastruktúra vizsgák,
  • a MÁV Zrt. E.1. sz. Utasítás II. rész a gőzmozdony menetszolgálatára vonatkozó üzemi és műszaki szabályok című utasításhoz kapcsolódó infrastruktúra vizsga.

Az új vizsgamegnevezések struktúrájának leírása ITT, ehhez további, magyarázattal és példákkal ellátott segédlet pedig IDE kattintva érhető el.

Jelentős változás, hogy a vizsgamegnevezésekben megkülönböztetésre kerülnek a különböző vizsgafajták, amelyekre a megnevezések elején található vizsgaazonosító kétbetűs rövidítés formájában utal, az alábbiak szerint:

  • AL: alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is), vagy hatósági kötelezés esetén a soron kívüli időszakos vizsga;
  • ID: időszakos vizsga, vagy NEM hatósági kötelezés esetén a soron kívüli időszakos vizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is)
  • ÁT: átképző alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is);
  • EL: eltérés alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is);
  • RA: részalapvizsga.

A megváltozott struktúrájú vizsgamegnevezések a Függelékek linkgyűjteményén elkülönített, új formátumú táblázatban lesznek láthatók.
Az új vizsgamegnevezéssel kiadásra kerülő Függelékek címoldalán látható lesz a korábbi vizsgamegnevezés és Függelék sorszám is.

ÚJ TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK C és CE KOMBINÁLT KATEGÓRIÁS TANFOLYAMOKHOZ

Címke: KÖZÚT, ÉKM

Elérhető az Építési és Közlekedési Minisztérium által  a „C” kategória és „CE” kombinált kategória párhuzamos megszerzését célzó járművezető-képző tanfolyamok számára készített...

BIZTOSÍTÁST KELL KÖTNI TÖBBFÉLE ELEKTROMOS ROLLERRE

Címke:

Július 16-ától kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötni a nagyobb teljesítményű mikromobilitási eszközökre. Abban, hogy mely eszközöket érinti az új rendelkezés, a jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönt majd. Egy kötelező EU irányelv - a...

RENDKÍVÜLI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT A KÉKSZALAG ELŐTT

Címke:

2024-ben is extra ügyfélszolgálati napot tartunk Balatonfüreden az 56. KÉKSZALAG előtt, ahol kollégáink segítségével többféle ügyet is intézhet! Július 17-én, szerdán 11:00 és 20:00 között, a KÉKSZALAG nevezési helyszínén (Kékszalag Port, 8230 Balatonfüred, Anna sétány 7.)...

Élet-halál kérdése a KRESZ szabályok betartása

Címke: KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG,

Aggasztóan megemelkedett a vasúti átjárós balesetek száma – hangzott el Mosóczi László (MÁV-START vezérigazgató) június elejei sajtótájékoztatóján, a Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Napon.  A statisztikák szerint 2024 első 5 hónapjában összesen harminc ilyen típusú baleset...